Veel woningen worden tegenwoordig voorzien van een gebalanceerd WTW ventilatiesysteem. Dit systeem staat garant voor een gezond binnenklimaat en levert bovendien een aanzienlijke energiebesparing op. In dit systeem staat warmteterugwinning centraal.

wtw1 wtw2

Werking van het systeem

Via metalen kanalen wordt lucht afgezogen uit de keuken, badkamer en toilet. In tegenstelling tot gewone mechanische ventilatiesystemen wordt de buitenlucht niet aangezogen via roosters in muren en kozijnen maar via de unit zelf.
De unit bestaat uit twee ventilatoren: één om vervuilde lucht naar buiten af te voeren en één om verse buitenlucht naar binnen te blazen ( blauw en rood). Bovendien wordt de afgevoerde binnenlucht door de warmteterugwinunit geleid. Hierdoor wordt de aangevoerde buitenlucht al voorverwarmd voordat deze de woning wordt ingevoerd.

Regeling van het systeem

Het gebalanceerd ventilatiesysteem kan worden geregeld door de bewoner zelf. De unit is voorzien van een traploze drie-standenschakelaar. De bewoner kan kiezen uit drie standen: laag-, midden- en hoogstand.