r222Vanaf 1 januari 2015 is het gebruik van het koudemiddel R22 verboden. Dit verbod is een onderdeel van gemaakte afspraken door de Europese overheden in het “Verdrag van Wenen”(1985). Dit verdrag heeft als voornaamste doel het beschermen van de ozonlaag tegen schadelijke stoffen. R22 is één van de vele stoffen die schadelijke gevolgen heeft voor het behoudt van de ozonlaag.

Het gebruik van R22 is vanaf 2004 in Nederland verboden, dus wanneer u in het bezit bent van een installatie van 2004 of daarna, dan loopt u geen enkel risico. Voor 2004 was het gebruik van R22 toegestaan en werd toen ook veelvuldig door alle fabrikanten toegepast vanwege de ideale chemische eigenschappen voor een goede werking van koelsystemen.

Sterker, het middel wordt nog steeds gebruikt door de landen die zich niet hebben geconformeerd aan het verdrag, waaronder Amerika… de grootste verbruiker. Gelukkig neemt Nederland samen met andere Europese landen het voortouw in de strijd voor het behoudt van de wereld.

Hoe weet ik of er R22 in mijn airco zit?

Wanneer uw airco van voor 2004 is, is de kans groot dat hier R22 in zit. U kunt dit eenvoudig controleren door het logboek van de installatie er op na te slaan. Wanneer u geen logboek heeft, kunt u deze informatie vinden op het “typeplaatje” van de buiten-unit of in sommige gevallen op de binnen-unit.

label

Tip:
Wanneer er geen logboek bij de installatie geleverd is (of als het logboek zoek is geraakt in de loop der tijd), dan loopt u kans op een waarschuwing of boete van de milieudienst die in toenemende mate controles uitvoert op het bezit van een logboek.

Help! R22 gevonden… Wat nu?

Wanneer u in het bezit bent van een airco gevuld met R22 dan heeft u niet direct een probleem. Het probleem ontstaat pas wanneer het systeem gerepareerd moet worden. Het bezit van R22 om airco’s bij te vullen is voor iedereen verboden, dus zeker ook voor installateurs. Bij een storing kan en mag uw installatie niet worden bijgevuld en is deze definitief buiten werking.

Om een verstandig besluit te nemen, is het goed om even stil te staan bij het belang van de airco. Wat zijn de gevolgen als de de airco op een tropische zomerdag uitvalt en vervangen neemt enkele weken in beslag?
Is het dan niet meer uit te houden in uw winkel, daalt de productiviteit van uw medewerkers tot het nulpunt of valt de automatisering uit omdat uw serverruimte onvoldoende koeling krijgt? Preventief het systeem vervangen is in dat geval beter dan wachten tot het onvermijdelijke vroeg of laat gaat gebeuren met mogelijk dan ook een aanzienlijke schadepost als gevolg.

De voordelen van preventief vervangen van een oude R22-installatie op een rijtje:

  • U bent verzekerd van een probleemloos werkende airco voor het komende decennium.
  • Lager energieverbruik (en dus kosten) door verbeterde techniek.
  • Aftrekpost voor de komende 3 jaar.
  • In veel gevallen een extra aftrekpost via de energie investeringsafrek (EIA).
  • Vijf jaar fabrieksgarantie.

Dusch, uw partner bij R22-paniek!

Wanneer u in het bezit bent van een R22-installatie, voeren wij graag de R22-scan voor u uit. Tijdens deze scan bepalen wij samen met u wat verstandig is. Wij nemen samen de bedrijfsmatige gevolgen door van ongewenste airco uitval en geven u een advies, gebaseerd op feiten.

Wanneer u besluit om de airco preventief door Dusch te laten vervangen, dan zullen wij de oude installatie kosteloos afvoeren en het koudemiddel verantwoord verwerken, inclusief een vrijwaringsbewijs voor uw administratie.